Zie jij de verschillen?

Heel veel dank voor alle lieve, bemoedigende en ontroerende reacties, mailtjes en retweets op de blog van vorige week! 🙂 Al pratend en lezend  kwam ik er achter dat verschillende mensen diverse gedachten en meningen hebben over bloggen, blogonderwerpen, en eigenlijk over alles. Dat wist ik natuurlijk wel, zoveel mensen, zoveel meningen. We kijken allemaal door onze eigen bril, iedereen leeft en handelt vanuit zijn eigen gedachte en waarheid. 

Rapport voorVerschillen geven het leven kleur

Mijn basisschoolcarrière heb ik op 3 verschillende scholen gedaan. Dat betekende iedere keer opnieuw vrienden maken, weer aanpassen aan de nieuwe ‘schoolcultuur’. Niet overal ging dat even gemakkelijk… Op één van de scholen werd ik gepest, omdat ik de ’verkeerde’ kleren aan had 🙁 Opgewacht bij het schoolhek en achterna gezeten door mijn klasgenoten. Ik ben bij de groenteboer naar binnengevlucht en hij heeft me naar huis gebracht. Wat ging er mis? Zagen zij alleen de verschillen? Als je 10 mensen aan een bloem laat denken hebben ze alle 10 een ander beeld in hun hoofd. Niet zo gek dat er gemakkelijk een meningsverschil of zelfs ruzie ontstaat. De uitdaging is juist om de overeenkomst(en) te vinden in al die verschillen!
Mijn kinderen krijgen op school les in sociale ontwikkeling (devreedzameschool.nl) Een mooi programma, zeker. Maar het is ook zeker zo belangrijk hoe je zelf, thuis met verschillen omgaat. Hoe leer je kinderen naar overeenkomsten te kijken? Hoe leer je ze alle verschillen juist te waarderen? Heb je respect voor de zienswijze van een ander? Ben je in staat om het beeld van de ander te zien? 

Al een poosje loop ik rond met de gedachte dat ‘Rapport voor jou!’ daar wel eens heel geschikt voor zou kunnen zijn. Ik zou het graag uitproberen. In mijn verbeelding laat ik een ‘pester’ en degene die gepest wordt voor elkaar een Rapport maken. We laten kinderen nadenken over elkaar, de overeenkomsten zoeken en met elkaar in gesprek gaan. Hoe belangrijk is het niet dat kinderen leren dat woorden ook wapens kunnen zijn?! Als je me wilt helpen dit eens uit te proberen, bijvoorbeeld in de vorm van een pilot, dan hoor ik heel graag van je!

Hoe leer jij kinderen dat ‘anders’ ook heel leuk is? Wat zijn jouw gedachten over verschillen en overeenkomsten? Ik zou het leuk vinden wanneer je ze met me wilt delen in het reactieveld hieronder:

Een gedachte over “Zie jij de verschillen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *