Wat vinden ze van jou?

Een van de dingen die ik merk als ik aan mensen in mijn omgeving vertel over de Rapporten van HEidEWietsKa, is dat volwassen er soms best een beetje ambivalent tegenover kunnen staan. Een enkele keer krijg ik zelfs wel eens een bedenkelijk gezicht. En eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd want, is het voor velen al moeilijk om hun mening te géven op een open en ontspannen manier, je vrijwillig blootstellen aan de vraag ‘Wat vinden ze van jou?’ gaat nog wel een stapje verder. Het is echt niet altijd simpel om ouder te zijn van mondige kinderen…

Vanuit angst of vanuit liefde?Vanuit angst of vanuit liefde?

Wat voor mij wezenlijk is bij het kunnen horen en accepteren van de mening die een ander over mij heeft, is het gevoel dat deze werd gegeven vanuit liefde, vanuit respect. En het mooie van kinderen, zeker wanneer ze in de basisschoolleeftijd zijn, is dat ze in principe met liefdevolle ogen naar je kijken. Wanneer ik zelf niet lekker in mijn vel zit voel ik me wel eens schuldig als ik aan de keukentafel aan het werk ben terwijl de kinderen thuis zijn. Dat kan ik mezelf soms echt kwalijk nemen. Hoe bijzonder was het daarom toen ik van mijn zoontje Julius hoorde dat hij dat nou juist het allerfijnst vindt, lekker zijn eigen gang gaan terwijl zijn mama in de buurt is… Mijn zelfkritiek bleek gelukkig totaal ongegrond. Wat een opluchting!

Sociaal wenselijkheid

Een andere opmerking die ik wel eens krijg is dat kinderen bij het invullen van een Rapport juist met sociaal wenselijke antwoorden zullen komen, omdat het natuurlijk niet leuk is om een Rapport te geven waar een wat harde ‘waarheid’ in staat. Die kans is reëel, en niet helemaal te voorkomen. Maar wat er in ieder geval ontstaat is een kans om het daar eens met je kinderen over te hebben. Dat het goed is om eerlijk te zijn over wat je vindt, omdat je de ander daardoor de kans geeft om je te geven wat je nodig hebt, om er werkelijk voor je te zijn.

Wat is jouw ervaring?

Ik ben eigenlijk heel benieuwd naar de ervaring van ouders, grootouders, juffen en meesters voor wie al eens een Rapport is gemaakt. Herken je je in wat ik beschrijf? Welke mooie inzichten heeft het Rapport jou gegeven? Wat ontroerde jou? Ik zou het heel fijn vinden als je je verhaal wilt delen in het reactieveld hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *