Wat vind jij?

Het afgelopen jaar stond mijn ondernemerschap een beetje op een laag pitje omdat andere dingen even om voorrang vroegen. Het was heel fijn dat ik me dat kon permitteren, maar tegelijk ook jammer, omdat HEidEWietsKa’s ‘Rapport voor…’ reeks echt het project van mijn leven is. Begin van dit jaar nam ik me daarom voor om er met vernieuwde energie tegenaan te gaan. En hoe leuk is het dat dat dus werkt, dat alles groeit waar je aandacht aan geeft. De tijd lijkt ook nu meer rijp dan ooit. Meer mensen begrijpen direct het concept en de verkopen namen direct weer een vlucht. Hiha!

Hoe Rapport voor… ontstond?

Om te beginnen ging ik terug naar de reden waarom ik het Rapport voor… eigenlijk ooit heb bedacht. Die reden was heel persoonlijk. Het idee ontstond namelijk door mijn oudste dochter Emmy, die uit zichzelf een rapport voor míj maakte (en ik was natuurlijk de mooiste en de liefste en de knapste… ahum).

Wat ik er voGoed gedaanoral bij voelde was ontroering en trots. En ook nieuwsgierigheid naar meer feedback. Ontroering en trots omdat mijn dochter zich vrij genoeg voelde om haar mening over mij met mij te delen en omdat ze daar zo’n heerlijke originele vorm voor had bedacht. Daarnaast voelde ik ook weemoed, omdat het me onherroepelijk terugbracht naar mijn eigen jeugd, waarin het geven van mijn mening zeker niet werd gestimuleerd. ‘Wat je vindt moet je bij de politie brengen’, was bij ons de dooddoener waarmee pogingen om je mening te geven werden afgedaan.

Geen wonder dat het me nog steeds wel eens moeite kost om op een goede manier mijn mening te geven, en om open te reageren op meningen die anderen over mij hebben. En ook… om me te realiseren dat het OK is te laten weten wat jij vindt, en dat het heel belangrijk is om je kinderen daarin te stimuleren!

Iemand vroeg me laatst hoe ik dat doe met míjn kinderen. Hier zijn mijn tips:

 • Leef het voor; geef het goede voorbeeld door wat je van hen vindt vanuit liefde te formuleren
 • Complimenten voor wat goed gaat werken echt beter dan kritiek op wat mislukt
 • Vermijd het om te vaak het woord ‘niet’ in de mond te nemen, dus “ik wil graag dat je op de stoep blijft”, i.p.v. “ik wil niet dat je steeds op straat loopt”
 • Nodig ze uit om te vertellen hoe hun dag was, bijvoorbeeld tijdens het avondeten
 • Benoem het als je ziet dat ze ergens mee zitten, stel vragen en stimuleer ze om er mee te komen
 • Stel ze vragen als; “wat vind jij daar van?” of  “hoe is dat voor jou?”
 • Luister oprecht naar wat ze te vertellen hebben, wees niet bang er van te leren
 • Geniet ervan als ze iets van jou vinden, ook als het misschien kritisch is; wees trots dat ze er mee komen!

Dit is hoe ik het probeer te doen. Hoe doe jij dat? Zijn er nog andere tips die goed werken? Is dit herkenbaar of pak jij het heel anders aan? Ik lees het heel graag in het reactieveld hieronder!

2 gedachten over “Wat vind jij?

 1. Ria

  Wat een mooi verhaal over Emmy…en dat dit de achtergrond is voor je rapportjes….!!
  Heel veel succes dit seizoen !!!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *