Wat is jouw Rapport voor… Koningin Beatrix?

Wij zijn een grappig landje. Toen ik deze week door een Rapport voor... Koningin Beatrix
winkelstraat liep om bij een klant een doos met HEidEWietsKa’s
Rapport voor… af te leveren, viel het me op dat het oranje begint te kleuren. Nou ja, viel het me op… het is niet te ontwijken! Het is een week voor de kroning en de bedrijvigheid is in volle hevigheid losgebarsten. Bakkers leggen een oranjeglazuur op hun tompoezen, ’s lands grootste grutter heeft de zoveelste oranjevariant bedacht op die grappige pompoenpoppetjes die je op het dashboard van je auto moet plakken en ook serieuze modezaken hebben de oranjegekleurde spullen prominent vooraan op het buitenrek gehangen. Bij ons in de straat worden vlaggenmasten opgepoetst, stoepen geveegd, ramen gelapt. De vraag ‘Wat doe jij op 30 april?’ wordt dit jaar misschien nog wel vaker gesteld dan ‘Wat doen jullie met Kerst?’ 😉

Wat is dat toch dat ik daar zo blij van word?

En ik niet alleen… Heel vaak als ik me dat hardop afvraag, blijkt dat anderen dat ook hebben. Het Oranjegevoel. Dat trotse gevoel van verbonden zijn, dat gevoel waardoor we opeens veel meer oog hebben voor onze overeenkomsten dan voor de verschillen. Dat, waar we als klein land groots in zijn. Het kan wel wezen dat we graag flink mopperen met z’n allen (wat een heerlijke commotie weer deze week, over een lied), maar als het over het Oranjegevoel gaat sluiten de rijen. Zelfs de meeste republikeinen schromen niet om koningin Beatrix hardop te prijzen. Het republikein zijn gaat namelijk om het principe; als ze door het volk gekozen zou zijn geweest, had Beatrix het wat hen betreft als president uitstekend gedaan. Tsja, kijk om je heen wat er nu gebeurt… hoezo is Beatrix niet door het volk gekozen? We hebben misschien niet op haar kunnen stemmen toen ze begon, maar ze wordt wel degelijk door meer dan driekwart van de Nederlanders gedragen.

Hoe zou prinses Amalia haar Rapport voor oma Beatrix invullen?

Ik betrapte me er laatst op dat ik me zat af te vragen hoe prinses Amalia de vragen in HEidEWietska’s Rapport voor oma zou invullen voor oma Beatrix? Wat zou zij zeggen dat ze heel goed kan? Waar ze van houdt? Of het gezellig is bij haar thuis? Of ze lekker kan koken? En hoe ze het vindt om bij haar oma te logeren?

Deze week was haar laatste werkbezoek in functie. In de Grote Kerk in Den Haag opende ze een replica van de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ik schrok er bijna van toen ik hoorde dat er voor haar ook alweer vier bezoeken gepland staan ná komende dinsdag. Ook als ze straks prinses is gaan de verplichtingen dus kennelijk gewoon door… En dat terwijl ik juist had zitten denken hoe fijn het voor haar moet zijn dat ze nu meer vrijheid gaat krijgen. Want dat is wat ik haar echt van harte toewens; nog heel veel ontspannen, gelukkige momenten in haar leven, een keertje uitslapen misschien,  eens lekker een dag gewoon wat luieren. Dat ze een heel boek achter elkaar kan voorlezen aan een van haar kleinkinderen, of cupcakes met ze bakken, of ongegeneerd een keer flink keten met z’n allen! Gewoon, van die oma-dingen, die gun ik haar en wens ik haar van harte toe!

Ik wens Koningin Beatrix dat ze vanaf nu…

Ik ben benieuwd wat jouw gevoelens zijn over Beatrix, die 33 jaar onze koningin was. Welke betekenis had ze voor jou? Wat wens je haar toe nu ze het rustiger aan kan gaan doen?

Een gedachte over “Wat is jouw Rapport voor… Koningin Beatrix?

  1. Barbara van Schaik

    Juist de laatste jaren bent u meer toegegroeid naar “het volk” Mijn sympathie voor u is in deze tijd groter geworden! Mijn wens is dat er toch nog een beetje rust in uw leven komt… Ondanks al het verdriet!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *