Wat staat op jouw Rapport voor televisie kijken?

Afgelopen dinsdag was een leuke avond, omdat we weer eens allemaal hetzelfde wilden kijken! Het Eurovisie Songfestival 😉 En wat een opluchting, want we wonnen eindelijk weer eens een plaats in de finale. Mijn rapport voor Anouk? Een 10! Nu mogen we a.s. zaterdag nog een keer, dus ik duim! Jullie ook?

Het is maar heel zelden dat dat gebeurt bij ons thuis. Helemaal niet zo raar trouwens, want we zijn een samengesteld gezin, met een zoon en een dochter op de lagere school én een dochter die dit jaar haar eindexamen doet. Soms splitst het gezin zich daarom maar gewoon op, want ieder wat wils heeft ook zo zijn charme. Gelukkig zijn er meerdere televisies in huis.

Feel-good

Ik hou van televisie kijken. In míjn Rapport voor Mama scoorde ik onder het kopje Televisie & Computer best hoog met ‘Mama kijkt: veel’. En het klopt. Televisie kijken is voor mij ontspanning, lekker uitpluggen of soms zelfs lekker vluchten van de andere dingen die op me wachten. Het liefst kijk ik naar TV-programma’s die ontroeren of naar programma’s over bijzondere mensen en culturen. Ik houd er vooral van om herkenning te vinden in wat anderen meemaken. Elke feel-good-movie die er op is wil ik zien, of anders neem ik hem op… Natuurlijk zijn er ook programma’s waar ik helemaal niets mee heb. Met platte humor bijvoorbeeld, of met leedvermaak, daar kan ik echt niet tegen, dus bespaar me alsjeblieft de blooper- of scheldprogramma’s! De laatste tijd is er gelukkig een trend om ook ‘reality TV ‘ te maken waarmee dat feel-good gevoel wordt oproepen. Zo heb ik heel erg genoten van Ruben Nicolai’s Golden Oldies op BNN. Een prachtig format dat ook heel mooi werd uitgewerkt. Wat een feestje elke zaterdagavond! Mooi om te zien hoe de hoogbejaarde deelnemers opeens 20 jaar jonger werden, ontroerend en verrassend. Het zet je aan het denken toch!? Andere programma’s waar ik heel erg van geniet zijn o.a. Over de Streep van de EO en Spoorloos van de KRO. He, wat grappig eigenlijk, ik bedenk me nu dat al deze programma’s te zien zijn op Nederland 1…

En waar kijken de kinderen dan naar? Rapport voor ouders

Een lastige bijkomstigheid van mijn plezier in televisie kijken is natuurlijk dat ik daardoor niet zo veel argumenten heb om het kijkgedrag van mijn kinderen te beïnvloeden. Ik moet heel eerlijk bekennen dat me dat ook echt moeilijk valt. Hoe kun je je kinderen nou bijbrengen dat het goed is om niet teveel tijd achter de beeldbuis door te brengen (om van de iPad nog maar te zwijgen) als je het zelf zo graag doet? Waarom zouden zij dan lekker een boek gaan lezen of buiten gaan spelen?

Ik ben heel benieuwd waar jij graag naar kijkt? Wat kijk je het liefst samen met je kinderen? Hoe lang mogen ze van jou per dag kijken? En doe je zelf concessies om het gedrag van je kinderen te beïnvloeden?

Ik zou het fijn vinden als je over jouw ervaring met televisiekijken in jullie gezin wilt vertellen in het reactieveld hieronder:

4 gedachten over “Wat staat op jouw Rapport voor televisie kijken?

 1. Jollanda kooistra

  Naast tv-kijken wordt er hier ook veel gelezen, geschreven, geknutseld, gespeeld zowel binnen als buiten. Achter de pc mag onze dochter alleen met toestemming en als hij uberhaupt aanstaat, aan mijn notebook mag zij niet komen. En sinds mijn negentien-jarige dichter het huis uit is wordt er boven geen tv gekeken.

  Reageren
  1. Heidi von Weiler Bericht auteur

   Leuk, klinkt als veel afwisseling! Het gaat om de balans tussen schermtijd en andere dingen volgens mij. Mag het niet meer of gebeurt het gewoon niet meer sinds je zoon het huis uit is?

   Reageren
 2. Mick

  Leuk stukje! En herkenbaar Voor mij is televisie ook echt ontspanning en ook wel een soort voyeurisme, lekker naar andere mensen kijken. En soms een spannende serie of film. Ik heb niet een heel strikt tv beleid voor mijn kinderen. Ik laat het erg afhangen van een aantal factoren: weer, andere activiteiten en hun eigen gemoedstoestand en soms ook die van mij :). Voor mijn oudste zoon (middelste kind) kan tv kijken en dat helemaal in zich opzuigen echt even nodig zijn om tot rust te komen. Ik merk dat naarmate ze ouder worden ze (veel) minder tv kijken en het ook weer leuk wordt om samen te kijken naar dingen. Zoals laatst tijdens een regenachtige zondag naar de Freek in het wild-marathon.

  Reageren
  1. Heidi von Weiler Bericht auteur

   Ja, leuk! Daar hoort voor mij dan ook eigenlijk chips of popcorn bij 😉 Sommige programma’s zijn ook echt leuk en leerzaam om samen te kijken en er samen over te praten.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *