Vaderdag: Rapport voor Papa

Rapport voor Papa

Moederdag is nog maar net geweest en Vaderdag staat voor de deur. Vlak voor Moederdag heb ik een grote sprong gemaakt en bij de drukker een enorme nieuwe order kunnen plaatsen van de HEidEWietsKa’s Rapport voor… reeks, en weet je wat bijzonder was!? Het bleek dat juist het Rapport voor Papa het allerbeste had verkocht en dat ik daar dus de meeste van kon bijbestellen! Had jij dat ingeschat, dat juist die het beste zou verkopen? Ik had het van te voren in ieder geval niet voorspeld, en vind het leuk om eens te kijken waar dat door zou kunnen komen! Waarom is er dit verschil tussen Mama en Papa ;-)?

Vroeger en nu

Als ik kijk naar hoe wij met onze kinderen omgaan, en dat vergelijk met hoe het er vroeger aan toeging in het gezin waarin ik opgroeide, dan zijn er in deze tijd natuurlijk wel wat dingen veranderd. De tijdgeest is anders. Bij ons was er nog een tamelijk traditionele rolverdeling, niet heel rigide, maar de taakverdeling tussen mijn ouders werd zeker niet zo ter discussie gesteld als nu. Mijn moeder deed het huishouden en het grootste deel van de opvoeding. Ook over de typische papa-dingen was weinig discussie. Hij werkte hard en deed daarnaast vooral de klussen als auto poetsen, gaten boren, gras maaien… om maar een paar te noemen! Zolang mama het opvoeden van de kinderen er met een voldoende vanaf bracht, was er voor papa heel weinig reden zich daar actief mee te bemoeien. Het was gewoon zoals het was, en zo ging het in de meeste gezinnen…

Ouderschap in 2013

Er is wel wat veranderd sinds mijn jeugd, gelukkig! Ik vind het fijn dat de rollen tussen beide ouders tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend zijn verdeeld. Moeders voelen er steeds minder voor om hun carrière door de komst van kinderen volledig te laten onderbreken, en kiezen er bewust voor om evenredig aan het gezinsinkomen te blijven bijdragen, terwijl vaders er juist op inzetten om een betrokken en aansprekende rol in de opvoeding van hun kinderen te kunnen spelen. Daardoor is de rolverdeling tussen beide ouders nu veel minder traditioneel bepaald, en vaker op maat gemaakt, afhankelijk van de omstandigheden. Zelfs wanneer ouders uit elkaar gaan wordt de verantwoordelijkheid voor de kinderen gebruikelijk verdeeld, en is co-ouderschap de vorm waar zij het liefst voor kiezen.

Papa’s doen het anders

Als ik kijk hoe onze kinderen met hun papa optrekken moet ik wel eens glimlachen, voornamelijk om mezelf. Ik kan nog wel eens blijven steken in het idee dat alles in huis, en wat de opvoeding betreft op mijn bordje hoort. Terwijl papa er echt zijn hand er niet voor omdraait om de kinderen op te halen, te koken of de was te doen. Heel soms wil ik dan ook wel inzien dat hij met “doe niet zo moeilijk” misschien wel gelijk heeft ;-). Mannen benaderen de dingen gewoon makkelijker, vanzelfsprekender, ze lijken veel minder woorden nodig te hebben en draaien er niet omheen. Als het doel wordt bereikt is het toch prima zo!?

Venus en Mars

Hoe was het ook al weer? Vrouwen hebben aandacht en begrip nodig, terwijl mannen vooral vertrouwen en goedkeuring zoeken? Voor mij is Moederdag het leukst als ik door mijn kinderen in het zonnetje word gezet en als mijn cadeautjes met liefde zijn uitgekozen. Voor papa’s gaat het daar minder om. Als ze sokken nodig hebben, zijn die dezelfde middag al gekocht! Voor hun is een schouderklopje vaak al voldoende. Je bent een hele toffe papa pap, op jou kunnen we rekenen…! Zou het kunnen dat Rapport voor… het meest voor Papa wordt gemaakt omdat pappa’s het zo ontzettend leuk vinden om te krijgen? In ieder geval veel leuker dan die eeuwige sokken… 😉

Is er bij jullie thuis een bijzondere, niet alledaagse taakverdeling? Hoe vieren jullie Vaderdag? En wat vindt papa er zelf eigenlijk van? Hoeveel paar sokken heeft hij al? Ik zou het fijn vinden als je je bijzondere Vaderdagverhaal wilt delen in het reactieveld hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *