Loslaten, wie durft?

Mijn oudste dochter en ik zijn uitgenodigd om de cirkel rond maken, we gaan een fase afsluiten. We gaan een paar dagen op stap met mijn vriendin en haar dochter! Ooit…, 13 jaar geleden om precies te zijn, begonnen onze dochters samen hun schoolcarrière in de kleuterklas en werden wij vriendinnen. Nu hebben onze dochters beiden hun middelbareschooldiploma op zak en gaan we met z’n vieren deze periode afsluiten:-) Hoe dierbaar?!

loslaten

Vier dagen vakantie en papa neemt hier thuis de touwtjes over. Heerlijk! En tegelijkertijd denk ik:”oh jee, zou dat wel goed gaan? Wat moet ik allemaal regelen?”  Eten de kinderen dan wel gezond, zien ze er niet als slonzen uit, gaan ze wel op tijd naar bed, vergeet hij de gymspullen niet, het is juffendag deze week…ect. Het wordt vast een huishouden van Jan Steen!  Allemaal oordelen, zorgen en twijfels komen boven.

Jaren geleden kookte ik maaltijden vooruit en deed ze in de diepvries voor dit soort gelegenheden, ik maakte schema’s en legde van alles klaar. Zo overdreven doe ik nu niet meer maar nog steeds kan ik het niet helemaal laten om me er mee te bemoeien. Ik vind het moeilijk om los te laten, lastig om te merken dat mijn gezin gewoon doordraait zonder mij… Maar de waarheid is: Alles gaat gewoon door, ook zonder mij! Mijn man kan ook alles, hij doet het alleen op een andere manier.

Als de kat van huis is…

als de kat van huis is ...

Alleenstaande ouders doen eigenlijk niet anders. Wanneer je, voor korte of langere tijd, alleen komt te staan wordt je gedwongen om zelf de regels bepalen. Je kan niet anders dan een eigen weg zoeken en verantwoordelijkheid nemen voor de dingen die jij belangrijk vindt. Het zorgt ervoor dat je meer naar jezelf gaat kijken, op jezelf leert vertrouwen en loslaat wat de andere ouder zou doen of vindt.

Op het moment dat één van de gezinsleden weg is om welke reden dan ook, ontstaat altijd iets nieuws. Een nieuwe dynamiek. Accenten worden verlegd,  er is aandacht voor andere dingen. Zeker als het om een paar dagen gaat kan het juist een feestje zijn. 🙂 Even lekker alle regels op z’n kop, een verfrissende wind door de dagelijkse gewoonten. Ook een heel goed moment om met  kinderen in gesprek te gaan en te vragen wat zij eigenlijk vinden. Fijn weekend iedereen! Ik ga mijn best doen mijn eigen plaatje los te laten… Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed is zoals het is!

Kan jij jouw perfecte plaatje loslaten? Hoe doe jij dat? Wat heb je nodig om met vertrouwen weg te gaan? Ik zou het leuk als jij jouw gedachten hierover met me zou willen delen in het reactiekader hieronder!

6 gedachten over “Loslaten, wie durft?

 1. Mick

  Veel plezier Heidi. Geniet ervan. Maar hoe herkenbaar wat je schrijft over dat loslaten. Overlaten aan manlief. Het is ook altijd moeilijker om dat te doen dan bijvoorbeeld wanneer ze gaan logeren bij opa en oma en je samen weggaat. Heeft niet zozeer met manlief te maken alswel met feit dat ze thuisblijven en niet ergens anders zijn… Denk ik tenminste.
  x Mick

  Reageren
 2. Je man

  Ga jij maar lekker genieten Heidewietska. Je hebt je hielen nog niet gelicht, of de eerste wassen zijn gedraaid, bedden verschoond, wc bril besteld, auto naar de garage en 100 andere dingen gedaan.
  Jan Steen mag pas langskomen als alles is geregeld.

  Toedeloe xx

  Reageren
 3. Barbara van Schaik

  Lieve Heidi, Wat een geweldig idee om de cirkel rond te maken nu zij voor een nieuwe fase in hun leven staan, niet alleen de meisjes maar ook de moeders gaan die face in!

  Geniet met zijn vieren van een paar heerlijke dagen en zoals je zelf al aangaf; ‘jouw man kan het prima redden’ die paar dagen ( langer kunnen zij écht niet zonder jou!)
  Doordat jouw man het nu een paar dagen overneemt krijgt hij ook het gevoel dat het niet alleen om moeders draait ‘hij kan het ook!’ Alleen niet op onze manier, oké, voor die paar dagen is dat niet erg!

  Wens jullie een paar pracht dagen en geniet van elkaar!

  Lieve groet,
  Barbara

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *