Hoe is jouw ‘leerkracht’?

Het einde van de schooljaar nadert. Vakantiedrukte staat voor de deur. Op school worden nog snel wat activiteiten afgewerkt, leermethodes afgerond, rapporten uitgedeeld, spontane ouderborrels georganiseerd.  Mijn kinderen gaan zelfs alvast een paar uurtjes wennen in hun nieuwe klas en met hun nieuwe juf of meester. Mooi vind ik dat, zo kunnen kinderen zich mentaal voorbereiden op een nieuw schooljaar. Afronden en terugkijken heeft een functie. Hoe was dit jaar? Wat heb ik allemaal geleerd? Het geeft zelfvertrouwen om terug te kijken en te zien wat je allemaal meegemaakt en geleerd hebt.

Rapport+voor+juf+of+meester

Ook voor de juffen en meesters is het ieder jaar opnieuw afronden en afscheid nemen, ook zij krijgen na de vakantie een nieuwe klas. Wat ging goed, wat kan beter? Heb ik mijn programma volledig kunnen doen, heb ik mijn aandacht goed genoeg verdeeld?goed-teken  Er is niemand behalve de kinderen die feedback kunnen geven. Dus er wordt eigenlijk best veel zelfevaluatie van leerkrachten verwacht. 

‘Leerkracht’, wat een mooi woord eigenlijk!

Als het goed is scheppen de juffen en meesters de veilige omgeving waarin kinderen hun eigen kracht leren vinden. Ik ben dankbaar dat mijn kinderen mooie, lieve mensen om zich heen hebben gehad het afgelopen jaar! Ze konden terecht met al hun verhalen, pijntjes en er werd oprecht naar ze geluisterd. Zo fijn! Want als ouders moet je er maar op vertrouwen dat je kind gezien en gehoord wordt op de momenten dat het nodig is. De mening en invloed van de juf of meester is belangrijker en groter dan de jouwe… Als leerkracht heb je dan ook een behoorlijk zware taak en verantwoordelijkheid wat mij betreft! 

It takes a whole village to raise a childMijn oudste dochter neemt afscheid van haar mentor, een LEERKRACHT met hoofdletters. Zo eentje die we allemaal verdienen, iemand waar je de rest van je leven met warme, dankbare gevoelens aan terugdenkt. Zij was het die altijd klaar stond om te luisteren en gaf haar het vertrouwen dat alles wel goed zou komen. Ze heeft het hart op de goede plaats en de passie om kinderen te stimuleren en motiveren hun eigen kracht te vinden. Een tien met een griffel en een hele dikke knuffel, juf!

Kijk jij samen met je kinderen terug om te zien wat het afgelopen schooljaar gebracht heeft? Hoe groot is jouw vertrouwen in de juf /meester? Of heb jij bijzondere verhalen over een juf of meester die je hieronder met me wilt delen? Ik kijk uit naar je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *